Civilization V – Gods and Kings

Steam (http://store.steampowered.com/) heter ett företag som gör det möjligt att köpa dataprogram på internet och ladda ner. Sid Meier’s Civilization V – Gods and Kings är ett ett sådant spel.

Sid Meier är känd för strategiska dataspel. F-15 Strike Eagle, Pirates! och Railroad Tycoon är några tidiga exmepel på dem. Vad man ska göra i Civilization V (Civilization 5), som man då förstår är populärt och har kommit i flera versioner, är förstås att bygga en civilisation, som i kamp med andra civilisationer ska försöka vinna spelet. Det är valbart hur många ‘motspelare’ och hur stor spelplan man vill ha. Man kan koppla ihop sig med andra spelare via nätverk, men också datorn styr civilisationer. Sedan kan man vinna på olika sätt. Visst kan man kriga i spelet, annars skulle det inte gå att sälja. Men man kan också vinna genom att t ex få ett tekonologiskt försprång eller att bli populär bland de andra spelarna. 🙂

Sedan finns det olika svårighetsgrader. Väljer man de lättare svårighetsgraderna så är det ganska så lugnt och fridfullt. Väljer man någon av de svårare så får man det inte fullt så lugnt. Och man kan välja vilken civilisation man vill vara, när man startar spelet. Några är mer stridslystna medan andra satsar mer på andra sätt.

På kartan finns olika resurser som man kan utnyttja, och man skickar ut ‘Workers’ att utveckla dem. Och i själva staden bygger man olika byggnader som hjälper till med olika saker. Sedan bedriver man teknisk forskning, väljer mellan olika sociala strategier och i senare versioner finns religion med som en faktor också. Fast religionen handlar mest om att man ska förbättra olika teknologier eller annat.

Jag har precis börjat så jag försöker lära mig alla olika finesser. Det finns ett större djup i spelet än något annat jag provat. Man ska inte tro att det bara är att bygga en massa trupper så vinner man spelet. Kommer man efter med teknisk utveckling så kommer man inte så långt. Och diplomati och social policy är också viktigt för framgång.

I senaste versionen som alltså heter Civilization V – Gods and Kings så förflyttar man sig på samma sätt som i Kinaschack, d v s hexagonalt i ett sexkantigt mönster. Riktningana är antingen vågrätt eller också snett åt vänster eller snett åt höger. Dessutom får man också bara ha en enhet av varje sort stående i samma ruta. Det går alltså inte att stapla trupper ovanpå varandra som i tidigare versioner. De olika enheterna kan vara trupper, skepp, nybyggare, ‘Workers’, profeter, ‘Great Persons’ och lite annat folk.

Det här blir ju väldigt översiktligt beskrivet och kanske lite svårt att förstå. Jag ska försöka skriva lite mer när jag själv kan lite mer. Jag har tagit en skärmdump på kartan så ser man lite hur det ser ut. Man ser också de sexkantiga rutorna man flyttar runt i (bilden är klickbar för större bild).

Civilization V – Gods and Kings

Man kan klicka på olika länkar runt om på sidorna för att se olika saker. Jag har klickat fram råvaruresurser till vänster för att ge en liten uppfattning om vad de kan vara. Området vi just nu rör oss inom syns centralt på bilden. Den flyttbara enheten ‘Spearman’ är markerad för förflyttning på kartan. Den står just nu inne i själva staden Bostun, som är vår egen stad. . Den gränsar tätt intill en annan stad som heter Sidon och styrs av datorn. Vi ser också Workers som är ute och arbetar på fälten. Nere till höger ser vi en minikarta över hela området. Det molniga området som vi anar i överkanten och lite runt omkring på den lilla kartan är fortfarande outforskat område. Dit måste man bege sig med någon enhet för att se vad som döljer sig under molnen. Allteftersom man förflyttar sig så skingras molnen och det klarnar upp. Så att promenera är bra! 🙂

Jag tror att det får räcka med denna lilla introduktion nu. Så får jag återkomma vid senare tillfälle med fler erfarenheter. 😉

Tack B för tipset om Civ V. 🙂

Peter

.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s