Stockholmsenkäten 2012

Jag ser att det gjorts undersökningar bland skolungdomar i Stockholm, som sammanfattats i något som heter Stockholmsenkäten 2012 (http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Socialtjanstforvaltningen/Utvecklingsenheten/Prevention/Stockholmsenkaten1/)

Det är ungdomar i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasiet som har fått svara på olika frågor. Materialet är indelat i fyra resultatgrupper:

  • Brott och utsatthet för brott
  • Droger och spel
  • Psykisk hälsa
  • Skola, fritid och föräldrar

Jag tänkte skriva lite om vad som står i de här rapporterna. Kanske inte precis lika glättigt som att typ läsa om livet kring Stureplan. Men man kan väl få läsa om olika saker som berör Stockholm. 😉

Det finns väldigt mycket statistik om allt möjligt. Totalt har ungefär tiotusen skolungdomar svarat. Jag tar bara några av resultaten här.

Brott och utsatthet för brott

Först siffrorna från årskurs 9 om senaste året. Intressant är att de som plankat på tunnelbanan eller pendeltåget är 61% av pojkarna och 58% av flickorna. Allvarligt hotade har 10% av pojkarna och 8% av flickorna känt sig någon gång, och av dem har hälften också blivit misshandlade vid minst ett tillfälle.

I årskurs 2 på gymnasiet senaste året har 58% av pojkarna och 52% av flickorna plankat. Allvarligt hotade har 13% av pojkarna och 8% av flickorna känt sig någon gång, medan 7% av pojkarna och 3% av flickorna blivit misshandlade.

Droger och spel

I årskurs 9 har det sett ut så här senaste året, enligt enkäten. Elever som röker dagligen eller ibland är 15% av pojkarna och 20% av flickorna. Snusar gör 9% av pojkarna och 1% av flickorna. Elever som inte dricker alkohol är 50% av pojkarna och 45% av flickorna, medan 38% av pojkarna och 42% av flickorna uppger att de någon gång varit berusade. Narkotika har 12% av pojkarna och 9% av flickorna använt någon gång. Elever som satsat pengar på spel eller köpt lotter är 25% av pojkarna och 11% av flickorna.

I årskurs 2 på gymnasiet röker 29% av pojkarna och 37% av flickorna dagligen eller ibland. Snusar gör 20% av pojkarna och 2% av flickorna. Elever som inte dricker alkohol är 22% av pojkarna och 21% av flickorna, medan 71% av pojkarna och 72% av flickorna varit någon gång berusad. Narkotika har 31% av pojkarna och 23% av flickorna använt någon gång och 31% av pojkarna och 11% av flickorna har någon gång satsat pengar på spel eller lotter.

Psykisk hälsa

I årskurs 9 tycker 73% av pojkarna och 64% av flickorna ofta ‘det är riktigt härligt att leva. Nöjda med sitt utseende är 76% av pojkarna och 52% av flickorna. Elever som ofta känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför är 14% av pojkarna och 34% av flickorna. Elever som skulle vilja ändra mycket på sig själva är 17% av pojkarna och 33% av flickorna. Elever som ofta tycker att de inget duger till är 9% av pojkarna och 24% av flickorna.

I årskurs 2 i gymnasiet tycker 71% av pojkarna och 68% av flickorna ofta att ‘det är riktigt härligt att leva’. Nöjda med sitt utseende är 77% av pojkarna och 59% av flickorna. Elever som ofta känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför är 15% av pojkarna och 35% av flickorna. De som skulle vilja ändra mycket på sig själva är 16% av pojkarna och 27% av flickorna. Och de som tycker att de inget duger till är 8% av pojkarna och 21% av flickorna.

Skola, fritid och föräldrar

I årskurs 9 trivs 91% av pojkarna och 88% av flickorna bra i skolan. Skolkat fyra eller fler dagar gjorde 6% av både pojkarna och flickorna. Fuskat på läxförhör eller prov har 39% av pojkarna och 50% av flickorna gjort. Känt sig mobbade har 12% av pojkarna och 19% av flickorna gjort, och själva mobbat har 20% av pojkarna och 11% av flickorna. Elever vars föräldrar håller koll på var de är när är ute på kvällarna är 51% av pojkarna och 55% av flickorna. Elever som tycker att någon i familjen dricker för mycket är 9% av pojkarna och 13% av flickorna.

I årskurs 2 på gymnasiet trivs 92% av pojkarna och 90% av flickorna. Skolkat mer än fyra dagar har 13% av pojkarna och 14% av flickorna. Fuskat på läxförhör eller prov har 40% av pojkarna och 38% av flickorna gjort. Känt sig mobbade har 7% av pojkarna och 10% av flickorna gjort, och själva mobbat har 13% av pojkarna och 5% av flickorna. Elever vars föräldrar håller koll på var de är på kvällarna är 48% av pojkarna och 60% av flickorna. Och elever som tycker att någon i familjen dricker för mycket är 10% av pojkarna och 15% av flickorna.

 

Det var några av resultaten. Materialet är också uppdelat i olika stadsdelar och där kan man se vissa skillnader. Men tendenserna är ganska likvärdiga.

Jag ska inte dra några djupare slutsatser, men kan i alla fall se att det t ex är många fler som trivs i skolan än som trivs med sig själva eller trivs med sina föräldrar. 😉 Uppenbarligen är skolan en trygghetsskapande faktor, förutom att vara kunskapsförmedlare. Det är ändå lite trist att se att så många inte accepterar sig själva som de är utan vill ‘förbättra sig’ på något sätt. De sociala mönstren och förebilderna trycker på och formar oss i unga år. Att planka på tunnelbanan eller pendeltåget är tydligen inte bara helt socialt accepterat utan nästan något av en norm, eftersom mer än hälften uppger att de gjort det någon gång senaste året. Jag tycker mig också se att det är små skillnader mellan årskurs 9 och gymnasiet. Det är mest när det gäller alkoholbruket som man ser en tydlig ökning. Men redan då vi går ut grundskolan verkar vi i stort sett vara ganska så formade som individer.

Peter

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s