Bränsle av luft och vatten

Jag tycker det är lite fantastiskt vad forskningen kan komma på. 🙂

Att spjälka vanligt vatten (H2O) i väte (H) och Syre (O) gör man sedan länge känt genom elektrolys, där man med elektrisk ström tvingar isär ämnena kemiskt.  I en bränslecell blir processen omvänd när den kemiska energin omvandlas till elektrisk energi. Ett annat exempel på att utnyttja energin var i huvudmotorerna på rymdfärjorna, som drevs med flytande väte och syre.

Man har länge haft tanken att på långa rymdresor ut i rymden omvandla koldioxiden från t ex utandningsluften till energi för både människor och raketmotorer. 😉 Men nu har man alltså praktiskt kommit på en fungerande lösning för att omvandla även luft till bränsle. Man spjälkar koldioxiden (CO2) till kol och syre, där kolet sedan förenas med väte i kolväten, som i sin tur kan mixas till bensin. Poängen är dels att man tar av koldioxiden i luften, vilket är en fördel ur klimatsynpunkt, och dels att man kan framställa en mycket ren bensin som inte innehåller de skadliga biprodukter som slinker med när man framställer bensin ur t ex råolja. För att det ska bli klimatsmart behöver förstås också elen framställas miljövänligt genom förnybara energikällor  (länk: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/foretag-lyckas-framstalla-bensin-av-luft).

Det finns för övrigt många olika sorts kolväten som kan blandas till både gasformiga, flytande och fasta bränslen. Med syre kan man få en massa andra olika ämnen också. Kol, väte och syre kan t ex bilda alkohol (C2H5OH). 🙂

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s