Svenska Kraftnät – Perspektivplan 2025

Jag har sett att Svenska Kraftnät precis släppt Perspektivplan 2025 – En utvecklingsplan för det svenska stamnätet – Remissutgåva oktober 2012 (http://www.svk.se/PageFiles/52109/Perpektivplan-2025.pdf).

Det är en gedigen utredning om hur kraftledningarna i Sverige ska byggas ut för att klara elförsörjningen i framtiden, och all den elhandel som ska bedrivas med andra länder. ‘Lagom intressant’ kan man tänka om sådant. Men i materialet kan man läsa mycket annat om hur man tänker sig framtiden kring vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Det är inte så enkelt att bara bygga nya anläggningar. Elen ska distribueras också. Om vi förr kunde klara kalla vinterdagar genom att behålla elen för oss själva inom landet, så är det inte så enkelt numera. Genom att prissätta elen så ger vi även invånare utomlands att få ta del av den el vi kan tänkas producera. T ex i Tyskland, där det finns beslut att avveckla kärnkraften i ‘efterdyningarna’ av den förödande tsunamin i Japan som ödelade flera kärnkraftverk där. Och om vi placerar stora vindkraftverk ute till havs så måste elen tas i land och distribueras vidare på något sätt.

Egentligen är det så att frågan om el och energi är frågan om vår överlevnad. Och allt som pratas om klimathotet handlar ytterst till stor del om hur vi tryggar tillgången till energi. Tillgång till energi var den livsnödvändiga förutsättningen för att liv på jorden en gång skulle uppstå. När växterna kom så hittade de på det där fyndiga med klorofyllet som tar tillvara solenergin och koldioxiden i luften och ger dem energi. Och djuren äter i sin tur av växterna, eller av andra djur i näringskedjan som äter växter och så får de på så sätt energi.

När människan kom så var muskelkraften och solenergi viktiga energikällor. Man lärde sig använda elden som energikälla för att ge både ljus och värme. Man lärde sig segla med hjälp av vindkraften. Och successivt när den industriella revolutionen inleddes så krävdes mer och mer energi för att driva alla fiffiga maskiner som människan kom på. Och det vi tar av jordens resurser i form av olika ämnen är för att vi ska kunna bygga alla våra maskiner. Pratar vi om miljön och att vårda den så måste vi också prata energiförsörjning. Hur ska världen lösa sin energiförsörjning i framtiden, utan att förstöra den jord vi lever på?

Ja, det finns naturligtvis mycket större och viktigare frågor att ta tag i, än enbart hur vi ska distribuera elen i Sverige. Men när man läser den där utredningen så får man inblick i olika val och överväganden som har betydelse för de val vi behöver göra. Till exempel är det intressant att få veta att om vi vill bygga mer vindkraft och det är i södra Sverige som bristen på energi är störst (i mellersta Sverige finns kärnkraften och i norra Sverige finns vattenkraften), är det då i södra Sverige man ska bygga vindkraftverk, eller ska man göra det i norra Sverige där vindarna är gynnsamma och färre människor störs av utbyggnaderna?

Sedan är det intressant att läsa att man genom att variera frekvensen i elnätet kan styra om förbrukningen så att t ex elelement, kylskåp, tvättmaskiner m m, som inte omedelbart alltid måste ha ström, kan slå ifrån en stund och kapa de besvärliga topparna i förbrukningen. Timmätning av energi gör att människor också förändrar sina vanor och vi behöver inte dimensionera elförsörjningen lika hårt. Genom smartare styrning av vår elanvändning kan vi faktiskt minska behovet av el som behöver produceras. Och en väldig massa annat om hur eldistributionen ändrar riktning beroende på tid på dygnet och årstid. Det finns anledning att återkomma till alla viktiga frågor som berörs på olika sätt.

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s