Håll grottmänniskan borta

Håll grottmänniskan borta, skriver Dagens Nyheter idag (http://www.dn.se/ekonomi/jobb/hall-grottmanniskan-borta).

Hjärnforskare har studerat hur medarbetare i en organisation reagerar på om chefen ger upphov till hotsignaler. Då kan inte medarbetarna leverera, utan hamnar i stressläge och får tunnelseende. Enligt Marie Ryd, vetenskapsjournalist och tidigare forskare vid Karolinska institutet.

Med hjälp av magnetkameror studerar man hur hjärnan beter sig när vi tänker, känner eller fattar beslut, vilket ger insikter i hur det goda ledarskapet bör vara. Med hjälp av något som heter Scarf-modellen, definieras fem sociala domäner för att visa hur hjärnan reagerar på hot i sociala situationer, till exempel samarbete i grupper på jobbet.

  • Status är hur vi upplever vår betydelse i förhållande till andra. Om ‘hackordningen’ hotas försätts hjärnan i hotläge. Därför fungerar uppmuntran bättre än att ‘trampa någon på tårna’.
  • Förutsägbarhet letar hjärnan efter, för att förutsäga framtiden och säkra överlevnaden. Organisatoriska förändringar och otydlighet skapar osäkerhet och hotsignaler i hjärnan. Tydlighet och transparens vid förändringar mildrar detta.
  • Självständighet och autonomi strävar hjärnan efter, känslan att kunna påverka sin situation. Detaljstyrning kan upplevas som ett hot och motverkas genom att medarbetarna får fatta egna beslut.
  • Relationer där människor litar på varandra, stärker samarbetet i gruppen. Hjärnan avgör blixtsnabbt vem som är vän och vem som är fiende. Viktigt är att chefen upplevs vara på ‘insidan’ i gruppen.
  • Rättvisa är viktigt, för att inte hjärnan ska försättas i hotläge. Samma regler ska gälla för alla medarbetare. Med hög transparens, tydlig kommunikation och öppenhet kan man undvika känslor av orättvisa.

Peter

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s