Fyra år till för Obama

Ja, så blev det fyra år till med Barack Obama. Nu är jag inte så jätteinsatt i den amerikanska poliktiken, men jag har ju snappat upp att hans motståndare gjort en del konstiga uttalanden och så har han lovat att riva upp sjukvårdsreformen som Obama fått till, ‘Obamacare’. Jag tycker ändå att Obama visade ett visst mod som genomdrev en reform på ett område där tidigare presidenter funderat på saken, men inte vågat utmana den konservativa och mäktiga opinion som inte ville ha den typen av reformer på detta område.

När det gäller privata sjukvårdsförsäkringar, så ser jag att fler och fler i Sverige tecknar frivilliga sådana. Precis som när det gäller pensionsförsäkringar så vågar många inte riktigt lita till att de offentliga lösningarna kommer att räcka till den dag de själva är i behov av dem. Baksidan av det är att ju fler som tecknar privata vårdförsäkringar, desto lättare är det för den offentliga vårdsektorn att undandra sig ansvaret att ta hand om hela folket. Och när inte den offentliga sjukvården längre är hela folkets sjukvård så minskar ju trycket och motivationen att upprätthålla en god kvalitet i vården. Gräddfiler åt vissa betyder ofta sämre villkor för andra.

Jag såg en liten del av valvakan i Aftonbladet webb-tv. Jag såg att det varit många andra som gjort likadant. Men det är ganska bekvämt att göra det. Man behöver inte engagera sig så hundraprocentigt i vad de säger hela tiden, utan kan göra andra saker som kolla vädret, sin mail eller något annat ungefär lika viktigt. Men det var också intressanta människor i panelen. Både Aftonbladets kommentator Lena Mellin och Mona Sahlin, som nu har iklätt sig rollen som frispråkig oberoende debattör efter avgången som socialdemokraternas partiledare, har många intressanta kommentarer och infallsvinklar. Jag funderar lite över vad det hade kommit för analys om t ex Mona Sahlins efterträdare Håkan Juholt skulle ha suttit där, men bestämmer mig raskt för att det vill jag nog inte veta.

Obamas kommande fyra år blir inte helt lätta. Majoritet för demokraterna i senaten, javisst, men republikanerna får majoritet i representanthuset. Hur lätt kommer det att bli att få igenom sin politik då? Om republikanerna vill föra en politik som ska grunda för deras presidentkandidat nästa gång så kan man ju verkligen undra om det är samma politik som Obama vill föra.

USA har problem på många områden, problem med att få energin att räcka till, problem med ekonomin, problem med arbetslösheten, problem med politiken. Är det egentligen någon som tror att USA kommer att vända uppåt igen i utvecklingskurvorna jämfört omvärlden. Kanske är det bästa man kan hoppas på att det inte blir så mycket värre utan att man kan hålla ställningarna något sånär. Det kanske är så de kommande fyra åren blir.

Nog om detta. Jag lämnar ämnet. Det var idag som det kändes aktuellt, med den massiva nyhetsrapportering som är. Det finns många andra och kanske mer näraliggande samhälleliga frågor att fundera över.

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s