Tänka, Snabbt och Långsamt

Boken Tänka, Snabbt och Långsamt av Daniel Kahneman har jag haft en tid, och den har legat i pipeline för att jag skulle skriva om den. Nu såg jag att han gästade Skavlan på TV och då blev det direkt läge att skriva om boken och om författarens tankegångar.

Han är psykolog från början och blev 2002 ekonomipristagare till Alfred Nobels minne för sin forskning om beslutspsykologi, som spelar stor roll i de val vi gör, både i våra vardagsliv och i de större sammanhangen inom ekonomi och politik. Ta bara sådana vanliga ord som ‘impulsköp’, ‘ryggmärgsreflex’ och ‘tankevurpa’ så inser man att de där spontana tankarna och besluten kan få konsekvenser inom alla möjliga områden. Daniel Kahneman menar att en del av vårt tänkande sker utan ansträngning medan annat tänkande kräver ansträngning. Han ger som exempel att de flesta kan direkt svara på vad två plus två är, medan det kräver ansträngning och tänkande att svara på vad 17 gånger 14 är.

Alla har båda typerna av tänkande, men fördelningen mellan dem varierar förstås mellan olika individer. Om man i större utsträckning går på magkänsla och intuition eller hellre gör noggranna överväganden. Ta bara sådana saker som t ex att köpa ny dator, tv, mobil, bil, mat eller kläder. En del lägger ner stor möda på att detaljjämföra sådana saker som t ex kvalitet, funktion, pris m m, medan andra mer går på vad man ‘gillar’ eller också välja sådant som man vet att många andra väljer. 🙂

I programmet fick Daniel Kahneman en intressant fråga om man kan välja att vara lycklig. Han svarade då att det som främst avgör om vi är lyckliga eller inte går inte att välja. Vi föds under olika omständigheter och de styr mycket vad som händer sedan. Men några saker kan man välja. Man har kontroll över sina målsättningar i livet. Och vissa mål är bra medan andra är mindre bra. Och man kan välja vad man gör av sin tillvaro. Om man gör sånt som gör en nöjd och glad eller sånt som gör en ledsen.

Sedan exemplifierade han med att ett av de sämsta målen en 18-åring kan ha är att vilja bli artist. Det beror på att så få av dem lyckas, och alla andra blir besvikna. Så det är lättare att bli lycklig över sina val, om man väljer mål som man kan uppnå. 🙂

Peter

Tänka, Snabbt och Långsamt - omslag

Tänka, Snabbt och Långsamt - uppslag

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s