Pølsemager på Bornholm

I det läge som nyligen uppstått, när det avslöjats att den mat vi köpt och ätit och trott vara nötkött visade sig innehålla hästkött, så är det ganska befriande att i Kunskapskanalen se en liten anspråkslös film om en pølsemager på Bornholm (pølse är alltså korv på danska).

Bornholmsdialekten är inte den mest lättbegripliga danska dialekten, men oavsett om programmet varit textat eller inte (vilket det var) så gick det inte att ta miste på den kärlek till yrket som pølsemager Jørgen Christensen på Hallegård Gårdbutik hade, och till den kulturgärning han uträttade med att ta tillvara och återanvända dessa gamla recept. Han berättade hur han åkt runt på Bornholm och träffat gamla slaktare och fått dem att avslöja sina hemligheter hur man gör en god korv. Och sedan tar han tillvara de kunskaperna i sin egen korvtillverkning. Korvarna hade härliga namn som t ex ‘Fru Larsen’ och ‘Rita’ efter de ursprungliga upphovsmakarna.

Han berättade att i de storindustriella korvfabrikerna så är det ofta vad som blir kvar när man skurit bort de bästa bitarna, som man gör korv av där. Men här fick man se hur han lyfte upp en helgris på bänken och sedan skar upp och tog tillvara alla de fina bitarna. Med förstklassiga råvaror så blir det förstås förstklassiga korvar. 🙂

Sedan tillkommer förstås andra ingredienser. T ex korkade man upp en rad buteljer med rödvin som sedan tillfördes i ett av korfrecepten. Och så hade man en stor rök där korvarna röktes olika långa perioder, beroende på vad det var för korv som framställdes. Man fick se hur man klev in i röken och blåste manuellt på glöden.

Naturligtvis så beställs dessa delikata korvar från alla möjliga håll i världen, även från privatpersoner. Jag ska faktiskt ge en länk till deras egen hemsida, där man kan titta mer om man vill: http://www.hallegaard.dk/ 🙂

Peter

Hallegård Gårdbutik på Bornholm

Hallegård Gårdbutik på Bornholm

Pølsemager Jørgen Christensen i butiken

Pølsemager Jørgen Christensen i butiken

Blåser på elden så röken får fart

Blåser på elden så röken får fart

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s