Tvärbanan förlängd Alvik-Sundbyberg-Solna

Så har då tvärbanan förlängts från Alvik förbi Sundbyberg och vidare till Solna Centrum. Invigningshögtidligheterna hölls på Sundbybergs Torg. Man hade hittat på en ceremoni där man hade två blå band som skulle knytas ihop kring en krans, och det skulle symbolisera hur tvärbanan knyter ihop de olika städerna. I vimlet var det några bekanta ansikten som dök upp, i kategorin ‘kollektivtrafikvänner’. 🙂

Tvärbaneceremonier Sundbyberg

Vid själva hållplatsen hade två spårvagnar av den helt nya vagntypen A35 från den spanska tillverkaren CAF ställts upp bredvid varandra. Och de skulle sedan rulla igång mot Alvik respektive Solna Centrum.

Spårvagnar i Sundbyberg invigningsdagen

Klockan ett så rullade vi igång. Och så här ser interiören ut inuti de nya fina vagnarna. De gick tyst och snabbt, men stolarna kändes lite hårda och plastiga.

Spårvagn A35 interiör

Solna Centrum är den nuvarande slutpunkten för förlängningen, innan tvärbanan om ett år förlängs vidare mot Solna Station och Friends Arena. Grusgropen i bakgrunden är allt som återstår av gamla fina Råsunda Fotbollstadion. Där ska ges plats för nya bostäder.

Spårvagnshållplats Solna Centrum

Vid Johannesfred i Ulvsunda håller en ny depå för spårvagnarna att färdigställas. Den behövs för alla nya vagnar som ska anskaffas för fortsatta förlängningar, och ska heta Ulvsundadepån. Vi ser själva hallbyggnaden till vänster.

Ulvsundadepån vid Johannesfred

Här är en karta över tvärbanan, som visar de olika sträckorna som har byggts och planeras byggas. De nu invigda nya hållplatserna är Johannesfred, Norra Ulvsunda, Karlsbodavägen, Bällsta bro, Sundbybergs centrum, Solna Business Park och Solna centrum.

Karta utbyggnaden av Tvärbanan

Peter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s