Julgranen på Skeppsbron

När detta skrivs är det första december och första advent. Ibland brukar första advent komma i slutet av november och ibland några dagar in i december. Men 2013 sammanföll första advent med första december. Det känns som det bästa datumet för första advent. 🙂

Sedan 1996 har det byggts en stor julgran på Skeppsbron varje år, som står där från ungefär första advent till trettonhelgen. Ja, egentligen står den någon månad längre, för det tar flera veckor att bygga den och pynta den. Och sedan ska den rivas också. Så här ser den ut 2013:

Julgranen Skeppsbron Lite närmare bild på julgranen där man ser julgransprydnaderna

Det var Jan Stenbeck som genom sina maktbolag Invik och senare Kinnevik tog initiativet till att bygga granen 1996. Och hans dotter Cristina Stenbeck har fortsatt att hålla fast vid den traditionen. Så en ny gran har uppförts varje år på Skeppsbron.

För att få den så jämn och fin så letar man upp en stor och rejäl gran. Sedan tar man bort alla grenar så man bara har stammen kvar. Sedan fästs en massa grenar från andra fina granar på nytt i stammen. Därför blir den så tät och frodig. Det är alltså en byggd gran, som innehåller delar från många granar. Innan byggandet kan dra igång så gäller det att hitta en fin och bra gran med en rejäl stam, så det första momentet är att dra ut i skogarna och leta upp en sådan. Genom åren har granarna hämtats från olika landskap. Detta år är granen hämtad från Uppland.

Julgransprydnaderna består av 5 000 färgade lampor, och sedan tillkommer polkagrisar, pepparkaksfigurer och discokulor. Att ‘klä granen’ är alltså inte i detta fall att bara sätta dit julgransprydnaderna, utan först måste själva stammen, eller stocken som det faktiskt är, kläs med granar. 🙂

Peter

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s