Spårväg Syd

Det har pratats några år nu om att anlägga en ny tvärbana lite längre ut och sydligare än den nuvarande, Spårväg Syd. Den skulle sträcka sig från Flemingsberg över Huddinge Sjukhus och Kungens Kurva till Skärholmen. Därifrån vidare till Fruängen och Älvsjö. Längre än så har man inte planerat, men det har funnits lite olika funderingar om hur man skulle kunna fortsätta österut från Älvsjö. En del tycker att den ska dra iväg mot Farsta. Andra tycker att den ska till Skarpnäck och t o m vidare till Tyresö. Och så finns det dom som tycker att den ska kopplas ihop med nuvarande tvärbanan i Årstaberg eller Gullmarsplan.

De har också gjort en karta där de ritat in den föreslagna sträckningen. Föreslagna hållplatser har de markerat med punkter. Kartan är klickbar om man vill se den i lite större format:

Karta Spårväg Syd

Det finns några streckade sträckor också. Kan man skriva så? 😉 Från Masmo till Kungens Kurva är huvudalternativet att följa motorvägen, men man har en alternativ sträckning där man tar en genare väg genom skogen. Vid Fruängen är huvudalternativet att följa motorvägen bort mot Älvsjövägen. Men då får man en lång gångsträcka till Fruängens tunnelbanestation. Problemet med att dra spårvägen närmare tunnelbanestationen är att där är det krokiga vägar och tar längre tid, därför är det markerat som alternativ sträckning på kartan.

Så har vi den tredje streckade sträckan då, och det är mellan Kungens Kurva och Skärholmen. Huvudalternativet är att det ska finnas en hållplats vid Heron City i Kungens Kurva. Och sedan ska Spårväg Syd gå raka vägen över E4/E20 på en bro till Skärholmens centrum.

Men IKEA då? Och El-Giganten, ICA Maxi, Bo:x och alla andra stora affärer som finns lite längre bort i området. Ingen hållplats är markerad där! OM det nu skulle vara så att Spårväg Syd hade hållplats vid Skärholmen OCH hållplats vid IKEA så skulle det ju vara en enorm förbättring jämfört med idag. När man står på busshållplatsen IKEA södra efter att ha handlat, och det kommer en buss till Skärholmen så blir den stående där en lång stund medan alla ska försöka krångla sig in genom framdörren med alla sina paket och påsar. Dessutom är det många barnfamiljer som ska på med barnvagnar och då får de krångla runt mellan olika dörrar för att se om de kan få plats. Tänk vad fantastiskt bra det skulle bli om det kom in en spårvagn där och folk med lätthet kan gå ombord genom vilken dörr de vill. Både snabbare, bättre och framförallt mer tillgängligt. Vi får väl se hur det blir.

Lämna en kommentar