Ica-kort för papperslösa växer

Jag har nog sett det någon gång. En person som inte verkar tala svenska går till matbutikens kassa och tecknar med händerna och får något litet kontantbelopp i sin hand. De kan ha handlat någon dricka eller liknande också. Och till det har de haft ett bankkort och slagit in en pinkod i kassan. Jag har inte studerat det så noga och inte tänkt på det så mycket heller, mer än att jag möjligen tänkt att det var ju ytterst välordnat, utifrån de utsatta omständigheterna, att ordna med ett sådant kort. Framförallt att de verkat ha ett tillgodohavande på kortet som de har kunnat ta ut.

När jag tänker efter, så tycker jag nog också att under de senaste åren så har det blivit mer sällan någon står i matkassan och betalar med en rekvisition någonstans ifrån. När jag läste en nyhetsartikel, så slog det mig att det möjligen kan vara ett samband mellan de här omständigheterna. I Svenska Dagbladet läser jag nämligen en artikel med rubriken: Ica-kort för papperslösa växer (länk).

Enligt artikeln är det tydligen så att sedan 2006 så har Migrationsverket ett avtal med Ica-banken om att distribuera den dagpeng som ges. Och sedan dess har i dagsläget nästan 700 000 kort delats ut på det sättet. Finessen är att då kan man ordna med kontantlösa utbetalningar på ett smidigt sätt till de som saknar både konto och id-kort i Sverige. Och det senaste året har även Stockholms stad börjat hantera utbetalningar med kortet. Det kan dels vara till kontolösa personer i Stockholm, men också t ex till personer i skyddat boende. Korten saknar nämligen namn och har bara ett nummer som myndigheten kan koppla till personen. Den som har behörighet att använda kortet identifierar sig istället med sin PIN-kod.

Enligt artikeln är bakgrunden att Migrationsverket 2004 började fundera på hur man mer smidigt skulle kunna hantera utbetalningar till asylsökande och då började man testa det här. Och tydligen får nu så gott som alla asylsökande till Sverige ett Ica-kort. Och fler myndigheter och organisationer hakar på. T ex kan anonyma vittnen få vittnesersättning och gästforskare utan svensk adress kan få utbetalningar genom kortet.

De här namnlösa korten är tänkta att användas bara under en begränsad tid. Gäller det vittnesersättning så är det väl snudd på engångsföreteelse att kortet används. Men t ex asylsökande som får stanna, får ju så småningom mer ordnade förhållanden med svensk identitet och möjligheter att komma in i det ordinarie banksystemet.

Men jag tycker väl det finns en annan viktig aspekt i det hela, utom möjligheten att praktiskt ordna med utbetalningar, och det är att för personen själv så måste det ju vara ett viktigt steg in i det svenska samhället för de som kommer från andra länder. Det pratas väldigt mycket om att integrationen av utifrån kommande måste bli bättre. Att avgöra var gränsen ska dras mellan de som får stanna och de som måste lämna landet är en helt annan politisk diskussion. Men oavsett var den gränsen dras, så är väl att ha ett eget kort och knyta ihop sig med vårt ‘uppkopplade’ samhälle ett alldeles utmärkt litet steg mot snabbare integration i det svenska samhället.

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s