Hammarbybacken

Om man ställer sig på Skanstullsbron mellan Gullmarsplan och Skanstull och vänder blicken mot öster, så ser man allra närmast till vänster det västligaste området i Hammarby Sjöstad, som kallas Fredriksdal och som nu ska bebyggas. Lite längre bort ser vi hustaken på bebyggelsen i Hammarby Sjöstad och Henriksdal. Det finns också en grön kulle som sticker upp lite till höger i bilden, och som jag markerat med en röd pil. Det är Hammarbybacken.

Hammarbybacken, sedd från Skanstullsbron

Hammarbybacken var från början en sluttning från närbelägna Hammarbyhöjden, som av namnet att döma redan befanns sig en liten bit upp i luften. Enligt de uppgifter jag fått fram höjde sig backen från början 55 meter över havet. Sedan lade man på fyllnadsmassor från närbelägna byggplatser under 1980-talet så man nådde ca 87 meter över havet. Då byggde man en skidanläggning, som invigdes 1990. På 2000-talet började Hammarby Sjöstad byggas, och då lade man på lite till därifrån så den nu har en höjd på 93,5 meter över havet. Från Sickla Kaj i Hammarby Sjöstad ser det ut så här, när man skymtar kullen mellan husen. Man kan ana såväl liftanläggning som skidåkare i det snötäckta området.

Hammarbybacken, sedd från Sickla Kaj i Hammarby Sjöstad

Det finns parkering vid foten av backen. Men det finns också goda möjligheter att åka kollektivt hit, vilket många gör. Dels finns omedelbart i närheten av föregående bild hållplatsen Sickla Kaj på tvärbanan. Lite längre västerut finns hållplatser för bussarna till och från Nacka och Gustavsberg, och på andra sidan kullen finns tunnelbanestationen Hammarbyhöjden ganska nära. På bilden skymtar vi också en del av nedfarterna och liftanläggningen.

Hammarbybacken, vid foten av backen

Det finns två ankarliftar i backen. Fallhöjden från toppen är 93 meter och den längsta nerfarten är ca 750 meter. Det är roligt att det finns en anläggning för utförsåkning på skidor så centralt i Stockholm. Spännande är att en parallellslalomtävling i alpina världscupen kommer att förläggas i den här backen 2 februari 2016. Den kommer att genomföras på kvällstid i elbelysning. 🙂

Hammarbybacken med ankarliftarna

Här ser vi två av nedfarterna lite närmare i bild. Snökanoner är givetvis en förutsättning för att hålla en sådan här anläggning igång så mycket som möjligt. Vi kan skymta de gula snökanonerna uppställda mellan två av nedfarterna lite till vänster i bilden.

Hammarbybacken, 2 av nedfarterna

Enkla barnbackar och nybörjarbackar finns också, men jag hann inte runt kullen och ta bilder på dem innan det mörknade. En sista bild blev dock tagen, när skymningen höll på att sänka sig. Den är från Sickla sluss, på gränsen mellan Stockholm och Nacka. Sickla sluss är mellan Sicklasjön och Sickla kanal, som är en del av Hammarby sjö, som i sin tur är en del av Östersjön (http://www.sicklasluss.se/). 🙂

Hammarbybacken, från Sickla sluss

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s