Plankan

Vad är Plankan? Är det sluttävlingen i Expedition Robinson, där de sista kvarvarande deltagarna ska stå kvar på en planka så länge som möjligt? Är det en facebookgrupp för poliser som åker tunnelbana med tjänstekortet när de är lediga, fastän de egentligen bara får göra det i tjänsten?  Är det vad Ernst Kirchsteiger behöver när han ska bygga om en vedbod till spa? Är det vad kocken letar efter när hen fått beställning på en plankstek och plötsligt upptäcker vad hen saknar för att servera den på?

Ingetdera. Det är ett stort öppet fyrkantigt kvarter på Södermalm, som förhoppningsvis syns ganska tydligt i mitten på denna kartbild från västra Södermalm. Bland annat ser vi en uppgång till tunnelbanestationen Hornstull på kort gångavstånd något till vänster i bilden. Och vi kan se att innergården är betydligt större än i omgivande kvarter.

Karta med Plankan i mitten (det fyrkantiga kvarteret med den stora innergården)

 

En sådan öppen yta lämnar naturligtvis inte stadsplanerarna och arkitekterna någon ro. Deras planer för kvarteret slog därför ner som en bomb bland alla boende i kvarteret. Vi ser den runda bomben i mitten av kvarteret på följande kartbild.

Plankan med bomben i mitten (ett runt hus mitt på innergården alltså)

Det är inritat ett runt hus alltså, mitt på själva innergården. Även om huset i sig inte innehåller sprängmedel, så är själva förslaget sprängstoff för de boende. Här en skiss också på hur man tänkt sig att huset ska se ut.

Skiss på runda huset i kvarteret Plankans innergård

Det kan ju vara trevligt med ett foto också. Här en bild tagen från intilliggande Hornsbruksgatan. Vi ser det upplysta bostadshuset i kvarteret Plankan i bakgrunden. Till vänster ser vi en nedgång till tunnelbanestation Hornstull. Och vi kan nästan ana Högalidsparken på kullen ovanför tunnelbanan.

Hornsbruksgatan med det upplysta bostadshuset i kvarterat Plankan i bakgrunden

Solen stod lågt i väster då bilden togs, och den är tagen mot öster, så det är därför fasaden på huset är upplyst. Om även husets invånare är upplysta, ska jag låta vara osagt. 😀

Kanske kan man också ana en trappa upp till Högalidsparken. För när man kommer närmare, visar det sig att man måste gå uppför den för att komma till en gångbro över Varvsgatan, och sedan in genom den portal som leder till Plankans innergård. Jag måste säga att det är en magnifik entré. 🙂

Gångbro över Varvsgatan, som leder fram till portalen i Plankan

Inne på själva gården finns det gott om lekmöjligheter. Närmast en gungställning som är gott för smått. I bakgrunden finns klätterställningar och annat både smått och gott. 🙂

Lekplatser på Plankans innergård

Vänder vi oss om, ser vi något som liknar en plaskdamm. Om den fylls med vatten på sommaren alltså. 😉

Möjlig plaskdamm i Plankan

Till höger om den finns ytterligare en lekyta, eller ska vi säga rekreationsyta. För jag har ingen aning om hur många barn som bor i kvarteret. Däremot vet jag att det totalt sett bor över 600 personer, vilket ju inte är en helt obetydlig mängd. Barn lyste dock helt med sin frånvaro då jag tog bilderna en eftermiddag. Då skolor och andra dagaktiviteter borde vara slut för dagen. Det är ju bara att titta på bilderna så ser man hur folktomt det är överhuvudtaget.

Ytterligare en rekreationsyta i Plankan

Och så här såg det ut på andra sidan kvarteret, på Kristinehovsgatan. Öppningen till höger in mot Plankans innergård är lite större här än portalen på andra sidan. Till vänster i bilden ser vi Hornsgatan på lite avstånd. Kristinehovsgatan ner dit är om inte lummig så åtminstone bilfri, med plattor som lagts där.

Plankan sedd från Kristinehovsgatan

OM det där runda huset byggs i mitten på innergården, så är det tänkt att Kristinehovsgatan till höger stängs av helt för biltrafik. Och träd planteras i dubbla rader. Vilket vi ser på följande illustrationsplan.

Illustrationsplan tillbyggnad och ombyggnad av Plankan

Vi ser ju också att Högalidsparken ligger nära uppe till vänster i illustrationsplanen. Går man över Hornsgatan (vilken man kan passera genom en gångtunnel) så finns också där stora rekreationsytor. Sista bilden blir kvarteret Plankan, sett från Hornsgatan.

Kvarterat Plankan, från Hornsgatan

Invånarna i det här kvarteret motsätter sig alltså att det byggs ett runt hus med 119 nya hyresrätter inne på gården. Av dessa är 50 studentlägenheter. Trots över 600 boende i huset, fanns varken barn eller vuxna på innergården. De enda människor jsom syntes till var de som i likhet med mig promenerade rakt igenom, från portalen till öppningen på andra sidan, eller tvärtom. Men det är klart, att det finns en hel del rekreationsytor i andra ganska nära kvarteret. ÄVEN om man skulle bygga det här huset på innergården, så skulle inte husen stå tätare än på andra jämförbara innerstadskvarter i närheten.

Det är oklart om bygget slutligen blir av. Detaljplanen har vunnit laga kraft. Men hyresnämnden har sagt nej till byggplanerna. Ärendet är överklagat till Svea Hovrätt. Politikerna har en svår balansgång att göra, mellan behovet att hitta platser där man kan bygga nya bostäder till Stockholms snabbt växande befolkning, och behovet att se till de befintliga hyresgästernas trivsel.

Peter

 

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s