Solförmörkelse

Det inte så ofta det är solförmörkelse i Stockholm. Idag var det en partiell sådan. D v s en del av månen skymde delvis solen så det blev mörkare en stund vid lunchtid. Även om det inträffar någon gång per år att det är solförmörkelse någonstans på jorden, så dröjer det till 2039 innan Stockholm får uppleva en liknande solförmörkelse. Dock kommer det även den gången vara så att bara en del av solen skyms. En total solförmörkelse då hela solen täcks av månen inträffar i Stockholm nästa gång år 2126.

Som tur var så var det molnigt idag, så det gick lätt att se solförmörkelsen utan skyddande hjälpmedel! 😀

Solförmörkelse i Stockholm 20 mars 2015

Även om det skymde en aning, så kan vi se att gatlyktan inte tändes. 😉

Den lilla vita pricken är alltså den del av solen som syns genom molnen. Med lagom ljusstyrka så man slapp ha välsotade glas (solglasögon räcker inte!) Det var många som stod och spanade strax före klockan 11 då fenomenet var som störst. Bortsett från alla människor som stod och spanade så märkte fåglarna också att det började skymma. De var helt tysta! Precis som de brukar bli då det är dags för natt. Fast idag blev de nog lite förvirrade när skymningen kom så tidigt. Ungefär vid 10-tiden började den sakta, var som störst vid 11-tiden (min egen bild togs en halvtimme senare så jag missade tyvärr när solförmörkelsen var som störst) och så var det hela slut vid ungefär 12-tiden.

Jag har försökt zooma in den lilla vita pricken som är solen, och då kanske man kan skönja månen som skymmer en liten, liten del av solen upptill. Jag kallar det för att zooma in. Att kalla det för ‘närbild’ hade nog varit att överdriva en aning. 😀

Solförmörkelse, zoomat

Vad exakt är det som händer vid en solförmörkelse då? Jo, eftersom månen snurrar runt jorden så snurrar den ibland så att den befinner sig mitt framför solen. Det är då det blir solförmörkelse. Månen kan ju snurra på många olika sätt, och den upptar ju bara en liten del av himlavalvet, så det är därför inte solförmörkelser uppstår så ofta.

Månförmörkelser uppstår betydligt oftare! Det är när det istället är jorden som är i vägen för solen, sett från månen alltså. 😉 Precis som solförmörkelser bara kan uppstå dagtid då månen skymmer solen, så kan månförmörkelser bara uppstå nattetid, då det är jorden som skymmer solen för månen. Solen lyser ju just då på andra sidan jorden, och jordens skuggar månen. Dessutom uppstår det alltid vid fullmåne!

Jag har faktiskt sett en månförmörkelse också. Den var inte fullt så spektakulär som jag hade hoppats. Jag hade trott att månen skulle bli helt mörk. Men när månen gled in i jordens skugga så lyste den lite mindre. Och så fick den en rödaktig färg. Det beror på att solljuset bryts i jordens atmosfär, och precis som solen blir rödare vid solnedgångar när solstrålarna passerar längre väg genom atmosfären, så färgas även månen röd vid en månförmörkelse. Nåja, det kanske är lite spektakulärt trots allt (beror på vad man har för pretentioner). 🙂 Typ så här ser det ut:

Månförmörkelse

Eftersom jorden är en stor fetknopp i jämförelse med månen, så inträffar det betydligt oftare att jorden skymmer solen för månen än tvärtom. Nästa månförmörkelse över Stockholm ligger faktiskt inte mer än några veckor bort då detta skrivs, den 4 april 2015 närmare bestämt. Det är den tredje i en serie med fyra månförmörkelser som ligger ganska nära varandra i tiden. Den fjärde i denna serie kommer 28 september 2015. Kan ju vara bra med reservdatum om det är mulet. Månens ljus har ju inte lika stark förmåga att tränga igenom moln som solljuset har. Smileys tränger igenom alla väderlekar. 😀

Peter

 

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s