Friends Arena

Friends Arena ligger precis norr om Mall of Scandinavia, vars invigning jag skrev om igår. Jag passade på att ta några bilder på Friends Arena också, och vi kan väl börja med den här som visar en stor skylt vid arenan som berättar om Stiftelsen Friends.

Friends Arena och Stiftelsen Friends

Jag skriver ut texten på skylten: ”Stiftelsen Friends har i uppdrag att stoppa mobbning inom såväl skola som idrott. Ett viktigt arbete som vi på Swedbank stödjer. Namnet på denna arena är en påminnelse att inget barn ska behöva vara utsatt, ensamt eller mobbat.”

Den 1 april 2006 presenterades planerna för allmänheten att bygga en ny nationalarena för fotboll intill järnvägen vid Hagalundsdepån i Solna. Det var Svenska fotbollförbundet som, med Solna stad och fastighetsbolagen Fabege, Jernhusen och Peab som partners, skulle bygga, äga och driva arenan. Swedbank gick in som sponsor och bygget startade i december 2009.  I mars 2012 meddelade Swedbank att de överlåtit rätten till namnet på arenan till Stiftelsen Friends.

Första matchen på arenan spelades 14 november 2012 och var en vänskapslandskamp i fotboll mot England. Sverige vann med 4-2 och alla fyra svenska målen gjordes av Zlatan Ibrahimović. Ett av målen var en spektakulär cykelspark eller bicykletas (bakåtspark) högt över Englands utrusande målvakt Joe Hart. Från 30 meters håll damp bollen ner i målet och det blev sedan utsett till årets mål 2013 av Fifa (FIFA Puskás Award).

Det började med att Englands målvakt Joe Hart (i röd tröja) sprang utanför straffområdet och i närkamp med Zlatan (i gul tröja) skulle nicka bort en boll, som istället flög rakt upp i luften. Här precis efter Joe Harts nick.

Joe Hart hög nick

När bollen kom ner gjorde Zlatan en snabb bakåtspark mot målet, samtidigt som Joe Hart försökte hinna tillbaka.

Zlatan cykelspark

En annan engelsk spelare (i vit tröja) försökte slå bort bollen vid mållinjen, men det lyckades inte. 4-2 till Sverige. 😀

Bollen i mål

Precis norr om arenan ligger norra Europas största underhållsdepå för tåg. Här utförs flera typer av arbeten. Det kan nämnas verksamheter som hjulsvarv, tömning av toaletter, lokverkstad, vagnhall, skötselanläggning och tågtvätt. Flera olika byggnader finns för detta. Så här ser det ut då man står vid Friends Arena och blickar ut över depåområdet.

Hagalundsdepån

Området där Friends Arena och det tillhörande köpcentret Mall of Scandinavia och kontorsbyggnaderna uppfördes, hette tidigare Dalvägens industriområde.

Friends Arena ägs av Svenska Fotbollförbundet, Solna stad och de fastighetsbolag som dominerar området. Arenan är nationalarena och uppfyller tekniska rekommendationer för internationella fotbollsmatcher. Vid en fotbollsmatch rymmer arenan 50000 åskådare, men vid konserter där det finns ståplatser på planen framför scen ryms upp till 65000 besökare. Man kan skifta underlag mellan grus, gräs och is. Svenska mästerskapsfinalen i bandy har spelats här vid flera tillfällen, och för en vecka sedan var det Monster Jam med hög ljudvolym och ”storslagen motorfest för hela familjen”, och ”ny brutal kamp med nya tuffare utmaningar”, enligt reklamen. Lite stillsammare (?) är kanske AIK:s hemmamatcher i fotboll som också spelas på arenan. 🙂

Peter

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s