Statliga museer med fritt inträde

Under januari 2016 infördes successivt fri éntre på statliga museer, så att det skulle vara helt genomfört överallt 1 februari 2016. Det var det tidigare mellan åren 2005 och 2007, och nu återkom det. För vissa specialutställningar man arrangerar, kan det dock bli tillåtet att ta ut entréavgift för vuxna.

På sidan med regeringens proposition ser man följande uppräkning.

Fri éntre vid statliga museer

Jag gör en liten undersökning, vilka av de där museerna som finns i Stockholmsområdet. I bokstavsordning är de följande, där jag också skriver adress, hur de själva presenterar sig med kursiv stil och en länk till deras hemsida. 🙂

Armémuseum: Riddargatan 13 på Östermalm. Armémuseum skildrar Sveriges historia från 1500-talet till nutid med fokus på hur människor har påverkats av krig och konflikter. (länk)

Etnografiska museet: Djurgårdsbrunnsvägen 34, i museiområdet på Norra Djurgården. Etnografiska museet är en plats för alla som är intresserade av världen! Ta med hela familjen på en annorlunda utflykt och upplev konst, kultur och mat i en spännande och inspirerande miljö. (länk)

Hallwyllska museet: Hamngatan 4, nära Nybroviken. Museet skapades av Wilhelmina och Walther von Hallwyl som samlade dyrbara antikviteter och konstverk, men också alla vanliga vardagssaker som köpts till huset och som Wilhelmina trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av. Här levde de tills de dog och huset blev museum. (länk)

Historiska museet: Narvavägen 13-17 på Östermalm. I våra utställningar visar vi inte bara tusentals föremål, vi berättar också tusentals spännande historier! Från forntid till nutid. (länk)

Kungliga myntkabinettet: Slottsbacken 6, vid Kungliga slottet. Vi visar vad man betalade med innan det fanns pengar och hur mynt och sedlar sett ut i olika tider och olika länder. På museet finns också polletter, aktiebrev, bankmaterial, plånböcker, sparbössor och mycket som hör till den ekonomiska historien. (länk)

Livrustkammaren: Slottsbacken 3, vid Kungliga slottet. Vi ser drottningars skimrande klänningar och undrar vad de tänkte och kände bakom fasaden av siden och sammet. Vi ser dramatiska minnen efter kungar som blivit hjältar redan i livet och ett med slagfält och årtal. (länk)

Medelhavsmuseet: Fredsgatan 2, i Stockholms city. Medelhavsmuseet är ett litet stycke av Medelhavsområdet. Upplev Antikens kulturer mitt i Stockholms city. (länk)

Moderna museet i Stockholm: Skeppsholmen. Moderna Museet har en av världens främsta samlingar med konst från ca 1900 till idag. Den fotografiska delen omfattar även tiden från ca 1840. (länk)

Nationalmuseum: Finns normalt på Södra Blasieholmshamnen 2, men är i skrivande stund stängt för flerårig renovering, och samlingarna visas på flera andra ställen. I museets samlingar finns äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik, konsthantverk samt form och design fram till idag. (länk)

Naturhistoriska riksmuseet: Frescativägen 40 vid Universitetet. Samlingarna ska spegla naturen i vår omvärld och hållas vetenskapligt aktuella, vi ska förbättra förutsättningar för att de ska kunna bevaras för framtiden och på olika sätt ge forskare och allmänhet tillgång till dem. (länk)

Sjöhistoriska museet: Djurgårdsbrunnsvägen 4, i museiområdet på Norra Djurgården. Sjöhistoriska museet samlar in och bygger upp kunskap om kulturmiljöer vid vatten, till exempel hamnar, varv, fyrar och fartyg. (länk)

Skoklosters slott: Skokloster, några mil norr om Bålsta. Här kan du uppleva miljöerna så som det såg ut för över 350 år sedan då slottet byggdes. År 1701 bestämdes att slottssamlingen inte fick skingras. Tack vare det är det mesta bevarat. (länk)

Statens centrum för arkitektur och design (Arkitektur- och designcentrum ArkDes, tidigare Arkitekturmuseet): Exercisplan 4, Skeppsholmen. ArkDes ska öka kunskapen och intresset för arkitektur och design och dess betydelse för människor och samhälle. (länk)

Östasiatiska museet: Tyghusplan, Skeppsholmen. Här visas samlingar från Kina, Japan, Korea, Indien och Sydasien. (länk)

Det finns förvisso många fler museer i Stockholmsområdet, som drivs av olika företag och organisationer. Jag kommer att återkomma till både ovan nämnda och andra museer i Stockholmstrakten så småningom. 🙂

Peter

 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s