30 år sedan Olof Palme sköts vid Tunnelgatan/Sveavägen

De senaste dagarna har flera olika dokumentärer sänts  i TV om Olof Palme, med anledning av att det är 30 år sedan han brutalt sköts mitt på öppen gata i Stockholm, fredag 28 februari 1986. Under dessa 30 år har skriverierna varit många om olika spår och hypoteser om vem som låg bakom. Olof Palme var en kontroversiell person under sin livstid. Tyvärr är det så att de som sticker ut och vågar ha tydliga åsikter eller märks på andra sätt, ofta blir ifrågasatta som personer. På Olof Palmes tid fanns ännu inte internet. Som har blivit dagens medium för att skriva elaka kommentarer om andra människor. Han hade en vision om att förändra samhället och hur . En vision som inte gillades av alla. I dagens samhälle tycks det för många gälla att samla på sig ”gilla” på nätet. Det är andra tider nu.

Olika människor tänker på olika saker, då de tänker tillbaka på Olof Palmes livsgärning. Många tänker på hans internationella engagemang. Som motståndet mot USA:s krigföring i Vietnam och hans medlingsuppdrag i kriget mellan Iran och Irak. Han blev den första regeringschefen i västvärlden som besökte Kuba efter revolutionen där. Det var inte okontroversiellt i Sverige och många irriterade sig på den förda politiken.

Inrikespolitiskt fördes kampen för ökad jämlikhet. Främst var det då att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan de som hade det bättre och de som hade det sämre. Införandet av löntagarfonder var en del av den politiken, även om det var LO:s idé. Och Olof Palme sägs ha drivit just den frågan högst motvilligt. Den ekonomiska politiken under Olof Palme var problematisk. Marginalskatterna var höga. Inflationen var hög. Men den ekonomiska politiken var det också andra statsministrar som misslyckades med, tills Göran Persson kom och bringade ordning där. En ordning som fortfarande består.

Men det är naturligtvis alldeles hemskt att en person kan stiga fram på öppen gata och skjuta ner landets statsminister. Och att vi inte sedan hade en kompetent polisledning som insåg att här måste det göras avspärrningar direkt. Både för att säkra spår och för att om möjligt stänga inne mördaren inom det avspärrade området. Och radio och tv informerade ingenting förrän efter flera timmar. En förskräcklig händelse följs av förskräckliga omedelbara samhällsreaktioner. Det är en del av att händelsen sitter så djupt i det samhälleliga medvetandet.

ros

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s