Olof Palmes gata med omnejd

Igår skrev jag här, om att det var 30 år sedan förre statsministern Olof Palme sköts ned på öppen gata i Stockholm. Eftersom dådet skedde kl 23:21 på kvällen och nyhetsredaktionerna i radio och tv var obemannade vid den tidpunkten på den tiden, så dröjde det till efter midnatt innan det blev känt för allmänheten. För egen del minns jag att när jag satte på radion på morgonen dagen efter mordet, så hörde jag först sorgesam högtidlig klassisk musik. Jag förstod att det hade hänt något allvarligt i Sverige, och så småningom kom en röst in och meddelade det hela. Idag, 30 år efter det uppvaknandet, tog jag en promenad i de kvarter där det hela inträffade. Det resulterade i några bilder som jag visar.

Jag börjar där den också den här tragiska historien börjar, vid biografen Grand vid Sveavägen dit Olof Palme och hans hustru Lisbet gått för att se filmen Bröderna Mozart av Suzanne Osten. Biografen har en tidigare historia som kyrkolokal åt Filadelfiaförsamlingen i Stockholm åren 1921-1931, innan de flyttade till de nuvarande lokalerna vid Rörstrandsgatan. Anders Sandrew förvärvade då fastigheten och byggde om den till biografen Grand, som invigdes 8 september 1933. Ett årtionde senare var för övrigt Anders Sandrew den dominerande företagaren inom nöjesbranschen, med förutom biografer och filmproduktion även ägde teatrar som Oscarsteatern, Scalateatern och Södra teatern. 1970 byggdes biografen om till en multibiograf med tre salonger och fick namnet Grand 1-2-3. Och sådan var biografen även den ödesdigra kvällen 28 februari 1986. Den finns fortfarande kvar, och så här ser den ut idag i det sydvästra hörnet av korsningen Tegnérgatan/Sveavägen.

Biograf Grand vid Sveavägen

Biografen finns fortfarande kvar. Den är fortfarande multibiograf, som renoverades 2003 och nu har fått 4 salonger. En titt på affischerna utanför, ger en hint om vilka filmer som nu är aktuella.

Filmaffischer vid biografen Grand

Det kan kanske vara lite intressant att veta att biografen fortfarande inte är helt under den stora biodominanten SF:s kontroll. Även om de är minoritetsägare och det är samarbete kring biljetter och marknadsföring med dem. Biografen bytte ägare ett par gånger under 2000-talet, och i nuläget är det Svenska Bio som driver den.

Efter att makarna Palme sett klart filmen, bestämmer de sig för att promenera Sveavägen söderut mot Gamla Stan där de bor. Så här ser det ut när man vänder sig söderut precis utanför biografen. Tittar man uppåt längs fasaden på det blå huset till höger, så ser man bokstäverna ABF. Bokstäverna står för Arbetarnas Bildningsförbund som bildades 16 november 1912 av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa Förbundet. Det här blå huset uppfördes 1961 och har fortfarande verksamhet med studiecirklar och föreläsningar. På vänstra sidan av gatan, strax utanför bild, har också socialdemokraternas sitt huvudkontor.

Sveavägen vid ABF-huset

Fortsätter man Sveavägen söderut så kommer man till Kammakargatan vid nästa korsning. Där ser man också Adolf Fredriks kyrka på höger sida.

Adolf Fredriks kyrka

Till kyrkan hör en liten kyrkogård. Där finns en stor och iögonfallande pampig grav. Hjalmar Branting som 1920 blev Sveriges första socialdemokratiska statsminister ligger begravd här.

Hjalmar Brantings grav

En dag som den här är det är inte svårt att se var de flesta besökarna finns. Det är vid platsen för Olof Palmes grav.

Kyrkogården vid Adolf Fredriks kyrka

Många har lagt blommor och andra hälsningar vid graven.

Olof Palmes grav

På de båda bilderna närmast ovanför, framför det röda huset i bakgrunden, ligger Adolf Fredriks Kyrkogata. Vid den gatan korsar paret Palme Sveavägen och går över till dess östra sida. Jag fortsätter emellertid på den västra sidan fram till nästa korsning. För där börjar Olof Palmes gata, som sträcker sig åt höger (västerut) ända fram till Norra Bantorget, och jag ville visa en glimt av den.

Olof Palmes gata

Olof Palmes gata var tidigare en del av Tunnelgatan, men den döptes om redan i april 1986, några månader efter mordet. På andra sidan Sveavägen heter emellertid Tunnelgatan fortfarande Tunnelgatan. Och kastar man en blick över Sveavägen så ser Tunnelgatan ut så här idag. Det var på trottoaren på den sidan av gatan som makarna Palme gick den där ödesdigra kvällen för 30 år sedan.

Tunnelgatan

Och det är platsen där Palme sköts ned. Vi ser att den ligger precis vid en nedgång till tunnelbanestation Hötorget.

Platsen där Palme sköts ned

Vi ser nu Tunnelgatan österut. Butiken till vänster på nästa bild hette på den tiden Dekorima, och var en butik med färger och konstnärsmaterial. Trapporna vi skymtar i bakgrunden leder upp till Malmskillnadsgatan. Enligt vittnesuppgifterna var det den vägen mördaren tog.

Tunnelgatan österut mot Malmskillnadsgatan

Vi följer Tunnelgatan en bit framåt, och då kommer man först fram till korsningen med Luntmakargatan.

Luntmakargatan

Där hade det varit möjligt för mördaren att svänga av till vänster norrut…

Luntmakargatan norrut

…eller till höger söderut, uppför den här backen…

Luntmakargatan söderut

…men istället sägs han alltså ha tagit de omtalade trapporna uppåt mot Malmskillnadsgatan.

Trapporna mot Malmskillnadsgatan

Jobbigare väg för honom. Men också för eventuella förföljare. Det kanske går att skymta en rulltrappa uppåt inne i det vänstra huset, dit mannen till vänster på bilden är på väg. Men det är inte känt av mig om den var i bruk den gången för 30 år sedan.

Tar man sig uppför trapporna till Malmskillnadsgatan och tittar nedåt så ser det ut så här. Höjdskillnaden förklaras av att Malmskillnaden ligger uppe på Brunkebergsåsen.

Trapporna sett från Malmskillnadsgatan

Här uppe på Malmskillnadsgatan upphör spåren efter mördaren. Och ingen vet vilken flyktväg han tog sedan.

Han kunde t ex ha tagit Malmskillnadsgatan norrut mot Johannes kyrka, som vi ser till vänster på nästa bild.

Malmskillnadsgatan norrut

Förresten kan man gott titta en gång till på bilden ovan. Huset snett över gatan mitt i bilden är nämligen Johannes brandstation. Och inte vilken brandstation som helst utan Storstockholms brandförsvars huvudstation. Den invigdes 1878 och har moderniserats flera gånger. Jag skulle förmoda att det fanns gott om folk i den byggnaden strax efter mordet. Men jag har inte hört talas om att någon därifrån skulle ha tittat ut och sett någon misstänkt person springa förbi.

Man skulle också kunna tänka sig att mördaren sprang söderut på Malmskillnadsgatan, bort mot Kungsgatan. De båda majestätiska höghusen vi ser mitt i bilden är de båda Kungstornen som finns på vardera sidan om Kungsgatan.

Malmskillnadsgatan Söderut

Tunnelgatan slutar här, men i dess förlängning finns en ny gata som heter David Bagares gata och fortsätter österut, i backen ned från Malmskillnadsgatan.

David Bagares gata

Det finns ju nämligen ytterligare en möjlighet, nämligen att mördaren försvann in genom någon port här i närheten och därmed så att säga uppslukades av jorden. Den höggradigt misstänkte Christer Pettersson sades ju hänga i de här trakterna. Spelklubben Oxen var ett sådant ställe i närheten. Jag ser nu när jag tittar på gatuskyltarna där kvartersnamnen ofta står, att Oxen förekommer på en sådan.

Kvarteret Oxen Mindre

Inget vet om mördaren tog av på någon av gatorna i de nämnda väderstrecken eller försvann in i något av husen. Alla spår upphör här. Och därmed upphör här också denna lilla exkursion.

Peter

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s