Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm

För sjätte gången arrangerades den europeiska finalen av Melodifestivalen i Sverige. Eller Eurovision Song Contest som det engelska namnet är, eller Melodi Grand Prix som det franska namnet är. 🙂

Förra året vann Måns Zelmerlöw med sin låt Heroes, och som vinnare förra året arrangerar Sverige i år. Det är tredje gången den europeiska finalen går i Stockholm. Närmare bestämt i Globen. Tidigare har den gått i Göteborg en gång och i Malmö två gånger.

I tisdags tog jag några bilder någon timme innan den första semifinalen skulle börja. Där sker den första gallringen för att något begränsa startfältet i finalen. Ute på stan har det hängts upp någon sorts flaggor över de stora huvudgatorna, så att man inte ska undgå att se att nu har den stora europeiska melodifestivalen kommit till Stockholm. 🙂

Kungsgatan Eurovision-flaggor

För att inte få för många deltagande nationer i finalen, så hölls alltså två semifinaler tidigare i veckan. Den andra var i torsdags.

Tisdagen var en varm vårkväll och vid Globen såg det ut så här vid 20-tiden ungefär en timme innan den första semifinalen skulle börja.

Utanför tunnelbanestation Globen strömmade besökare från tunnelbanan och intilliggande hållplatsen för tvärbanan. Det var ju ingen tvekan om vart folk var på väg. 😉

Globen tunnelbanestation

Om man ändå kände sig lite osäker på vart man skulle, så fanns det affischer med de viktigaste platserna uppritade.

Eurovision Song Contest 2016, affisch

Man kände spänningen i luften och man hörde olika språk från supportrar från de olika länderna som kommit till denna semifinal.

Globen innan första semifinalen

Strategiskt utplacerade poliser och ordningsvakter vakade över folkmassan.

Poliser bevakar folkmassan

I Presscentret såg det ganska lugnt ut för tillfället. Reportrarna och fotograferna var väl redan på plats i Globen. 🙂

Press Centre

Från Globen finns det en gångväg till Gullmarsplans tunnelbanestation. Den hade pyntats med växter och affischer på den högra väggen med information om olika platser i Stockholm.

Gångväg till Gullmarsplan från Globen

 

Ja, det var bilder från i tisdags. Nu till bilder från den stora finaldagen idag lördag. Jag begav mig lite tidigare än i tisdags till Globenområdet, så jag var där vid tre-tiden på em, ca 6 timmar innan det hela skulle börja. Det var en mer kylslagen dag idag, och temperaturen vid Globen var verkligen inte på topp. En vilsen fotograf och reporter tycktes leta efter något att rapportera om. Men det enda som hände just då var väl att jag dök upp. 😉

Fotograf och reporter vid Globen

Nää, det var inte mycket att rapportera om där. Jag förflyttade mig raskt till Kungsträdgården, där man har en del sidoarrangemang kopplade till melodifestivalen. Ett gigantiskt utsiktstorn dominerar blickfånget när man närmar sig Kungsträdgården.

City Skyliner i Kungsträdgården

Så här ser det ut i närbild. City Skyliner heter det. På nästa bild har den snurrande utsiktsplattformen landat nere på marken igen och folk kliver ur. På sin hemsida säger man sig med sina 81 m vara det högsta mobila utsiktstornet i världen. Tills någon bygger ett högre förstås. Mobilfestivalens sponsorer skyltar tydligt vilka de är.

City Skyliner har landat och folk kliver ur

Över vattendammen i Kungsträdgården hade man spänt något sorts partytält. I dammen var utlagda någon sorts bryggor att gå på och längst bort var en scen uppbyggd, där det förekom en del uppträdanden då och då.

Partytält över dammen vid Kungsträdgården

Eurovision Village kallade man det hela. Och Come Together har man valt som slogan för årets festival.

Bland besökarna hördes en del olika språk talas.

Besökare i Kungsträdgården

För den som ville lyssna på radio härifrån sände P5 Stockholm live från denna mobila studio.

P5 Stockholm sänder live från Kungsträdgården

Så ett raskt hopp till själva tävlingen på kvällen då, som leddes galant av Petra Mede och Måns Zelmerlöw. Den rörliga scenografin med stora tv-skärmar var lysande! Och låtarna var klart godkända också. Efter en spännande omröstning vann Ukraina med sin låt 1944.  Jag försökte ta en bild från tv:n på den fantastiska scendekoren, men det kanske inte var en så skarp idé. 😉

Ukraina 1944

Peter

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s