Spritmuseum

Spritmuseum finns ute på södra Djurgården sedan 2012, då de öppnade i sina nuvarande lokaler. Tidigare fanns de inne i stan och hette Vin & Sprithistoriska Museet, där de öppnade 1967 i samband med Vin- & Spritcentralens 50-årsjubileum.

Museet presenterar sig som att de omfamnar och belyser svensk dryckeskultur och bjuder på utställningar, provningar, events, bar och restaurang. De har dryckesprovningar och också smakbrickor med olika sorters alkoholhaltiga drycker. Även alkoholfria alternativ finns. Och så kan man förstås gå runt och titta på utställningarna ändå, utan att dricka något. Men det är också tillåtet att köpa något i baren och ta med. Alla har nog fått information om hur alkohol påverkar kroppen, men Spritmuseum vill också visa hur alkohol påverkar samhället och kulturen.

Museets samlingar består av många tusen föremål, varav ungefär hälften består av flaskor. De flesta föremålen har använts vid tillverkning av vin och sprit och är från perioden sent 1800-tal och framåt. Museet har också samlingar av vin- och spritetiketter, fotografier, snapsvisor och facklitteratur med anknytning till ämnet.

Det finns också en stor konstsamling, som har tillkommit i samband med de marknadsföringskampanjer som bidragit till att göra varumärket Absolut Vodka till ett av världens mest kända varumärken i sin bransch.

Även en del udda skulpturer finns.

Här har vi gått uppför trappan till övervåningen, där det också finns utställningar, och blickar ned mot nedervåningen.

Det finns många åsikter om alkohol. Spritmuseum försöker väl hålla en ganska neutral ton. Visst har man möjlighet att bli serverad alkoholhaltig dryck, men man får också veta lite mer om alkoholens roll i samhället och konsten. Det är ju ett museum om alkohol och då handlar utställningarna om det.

Lämna en kommentar