Kaknästornet

Kaknästornet har ju blivit en med tiden klassisk stockholmsbyggnad, för att inte säga turistattraktion, invigd 12 maj 1967. Som jag väl förr eller senare hade tänkt åka upp i, ta några bilder från och skriva om här.

Men så blir det inte. För drygt en vecka sedan, 20 december 2018, kom ett pressmeddelande från det statliga företaget Teracom som driver Kaknästornet, där de skrev så här: ”Teracom har beslutat att stänga Kaknästornet i Stockholm för allmänheten, anledningen är högre krav på skydd och säkerhet. De ombyggnationer av tornet som krävs för att möta dessa ökade krav är omfattande och går inte att motivera anser Teracom.”

Beslutet angavs som ett definitivt beslut, men till saken hör att tornet stängdes redan 25 september 2018 för allmänheten, och då angavs att det var brister i brandsäkerheten som gjorde att det stängde tills vidare. Dokumentera vad som dokumenteras kan, tänkte jag, och åkte dit idag för att ta några bilder. Det finns fortfarande en busslinje 69 som går till Kaknästornet och har ändhållplats där. Här syns den vid T-Centralen. Spåren tillhör Spårväg City som också har påstigningshållplats här.

T-Centralen buss 69 till Kaknästornet

Längs vägen mot Kaknästornet finns flera stora museer, bland dem Sjöhistoriska museet som jag skrev om här. Så här Kaknästornet såg ut den gnistrande klara vinterdag som var idag, inifrån bussen vid hållplats Museiparken (man ser reflexerna inifrån bussen).

Kaknästornet taget inifrån buss på linje 69 vid hållplats Museiparken

Fältet framför är en del av Ladugårdsgärdet. Men… Kaknästornet blev alldeles nyss en av toppnyheterna idag! Det avslöjades nämligen nyss idag att säkerhetspolitiska hot var den verkliga orsaken till stängningen! Man anser att det finns en spionagerisk mot Kaknästornet, med en oro för att främmande makt i en konfliktsituation ska kunna ta över samhällsviktig kommunikation.

Och jag som har färska bilder på Kaknästornet från idag! Hur många nyhetsbyråer hann med det, innan vintermörkret föll? Inga, skulle jag vilja påstå, så jag tycker nog att det är viss exklusivitet i mina bilder. Men nyheten spreds först när jag skulle sätta ihop det här materialet, så rena tillfälligheter gjorde att det blev god timing att göra den här lilla utflykten till Kaknästornet just idag! 😀

Här kommer flera bilder från anläggningen. Här anslagen vid de stängda dörrarna. Först de angivna skälen vid stängningen 25 september och därunder vilka faciliteter som fanns i Kaknästornet innan dess.

Kaknästornet anslag vid de stängda dörrarna

Därutanför var det öde. Jag var helt ensam i bussen från hållplats Museiparken till ändhållplatsen Kaknästornet. Undrar hur länge den busslinjen kommer att gå dit, när det inte finns anledning för allmänheten att åka dit längre. På nästa bild lämnar den alldeles tomma bussen den öde platsen. Ingången var under glastaket med gröna bågar som syns precis till höger om bussen. Några andra vilsna personer står där och läser anslagen om att det är stängt, man kommer inte upp i tornet. De var inte med bussen utan kom med bil.

Tom buss på linje 69 lämnar ändhållplatsen Kaknästornet

Man kan ju titta lite närmare på ingången. Den ser ju faktiskt lite imponerande ut. Bortsett från anslagen förstås, som inte är riktigt lika imponerande.

Kaknästornet den stängda ingången

Och så måste man naturligtvis försöka få med hela Kaknästornet i helfigur. 😉

Kaknästornet i helfigur

En bit därifrån fanns också en rolig informationstavla, som visar lite tydligare hur de olika turistattraktionerna är placerade i förhållande till varandra. Det kanske är lite svårt att direkt se var Kaknästornet är på kartan, men det är lite till höger ovanför mitten, precis till vänster om ordet Kaknäs.

Informationstavla nära Kaknästornet

Men, det är väl på plats med lite siffror också! 😉 Själva höjden på tornet är 155 m och med masten blir det 170 m (vilken jag väl egentligen inte tycker ska räknas in). Tvärsnittet på tornet är en kvadrat, med de nu stängda restaurang- och utsiktsdelarna vridna 45º. Det är Stockholms läns högsta byggnad. Högre byggnader just nu i Sverige är endast Öresundsbrons pyloner (203,5 m), Högakustenbron i Ångermanland (180 m) och Turning Torso i Malmö (190,4 m), men det planeras flera nya höga byggnader, Karlatornet i Göteborg planeras bli 245 m som jämförelse.

Kaknästornet byggdes som ett länktorn för radio- och tv-sändningar, vilket man kanske kunde förstå av de många stora parabolantennerna vid tornet, som jag visade tidigare, som tar hand om satellitkommunikationen. Så här skriver ägarna Teracom själva om Kaknästornets uppgifter, förutom att fram tills nyss också varit ett utsiktstorn och mötesplats: ”Kaknästornets viktigaste uppgift är att vara ett nav för de 600 TV- och radiokanaler som passerar tornet varje dag för vidare distribution till tittare och lyssnare.”

Både public servicekanalerna och reklamkanaler distribueras via Kaknästornet, så man får kanske förstå om man kom fram till att det var en säkerhetsrisk med även allmänheten i tornet. Även om det nu tog väl många år innan man kom fram till den slutsatsen (vilket man i sig kan undra lite över).

I vilket fall som helst är nu Kaknästornets roll som turistattraktion i Stockholm över. Andra höga byggnader som finns och planeras byggas får istället ta över rollen som hög utsiktspunkt. När man nu inte själv får åka upp i tornet för att se utsikten, så får man trösta sig med tre utsiktsbilder från Kaknästornets hemsida, som kommer nu.

Först en vy mot söder. Skogiga Södra Djurgården närmast, och på andra sidan vattnet Stadsgårdsterminalen med Finlandsbåtarna och Södermalm. Längre bort bubblar Globen upp till vänster i bild.

Kaknästornets utsikt mot söder

Sedan visar de en vy mot väster. Slottet i Gamla Stan till vänster, bakom Stadshuset i mitten av bilden skymtar Västerbron, och till höger Norrmalm.

Kaknästornets utsikt mot väster

Slutligen visar de en kvällsvy mot norr. Närmast Frihamnen och Värtahamnen med Finlandsbåtar. Längre bort skymtar en svart bro över vattnet, som är Lidingöbron, med Lidingö till höger.

Kaknästornets kvällsvy mot norr

Jag avslutar med ytterligare en egen bild på Kaknästornet från idag, där det sticker upp bland träden i den låga vintriga eftermiddagssolen. 🙂

Kaknästornet i vintrig eftermiddagssol

Lämna en kommentar